Skydda din hörsel på nyårsafton

På nyårsafton skjuts återigen fyrverkerier upp i skyn för mycket pengar. Detta är naturligtvis vackert och häftigt, men också mycket farligt. Varje år måste både vuxna och barn åka till akutmottagningen för att få hjälp med konsekvenserna av hörselskador orsakade av höga smällar.

Smällen från fyrverkerier kan snabbt överskrida 120 dB, vilket är gränsen för när ljudet kan vara direkt skadligt. Ögonen utsätts också för blixtar och eventuellt flygande fyrverkerier. Speciellt för dig har vi valt ut de lämpligaste öronpropparna och hörselkåporna!

Efter årsskiftet kan du helt enkelt använda öronpropparna, hörselkåporna eller fyrverkeriglasögonen för andra ändamål. Tänk på extra koncentration i skolan, på din hobby eller när du går ut.

3M Peltor Kid hörselskydd för barn

Rosa öronskydd för barn från 3M Peltor. Perfekt för barn som vill njuta av fyrverkerier.

3M Ear Soft FX öronproppar

Öronproppar av skum med hög dämpning. Enkelt men effektivt hörselskydd.

Hörselskydd vid fyrverkerier för barn

Öronskydd för barn är ett bra sätt att skydda hörseln mot höga ljud från smällar och dekorativa fyrverkerier. Dessa hörselskydd passar bäst för barn mellan 3 och 16 år. Det finns också särskilda öronskydd för barn för bebisar upp till 36 månader.

Barnens hörselskydd är lätta att använda, har en bra passform och ger ett bra skydd för hörseln. Tänk till exempel på Peltor Kid och Alpine Muffy öronskydd speciellt för barn.

Om du är mellan 6 och 12 år gammal kan speciella öronproppar för barn vara en gudagåva. Dessa öronproppar är mindre än vanliga öronproppar och passar därför bra i små hörselgångar hos barn. Både Alpine (Alpine Pluggies kids) och Pluggerz (Pluggerz Travel) erbjuder öronproppar för barn med filter, så att du fortfarande kan förstå tal väl.

Hörselskydd vid fyrverkerier för vuxna

En ny studie visar att det är bättre för vuxna att använda öronproppar med musikfilter på nyårsafton än separata öronproppar för musik och fyrverkerier. Det bästa alternativet utifrån detta verkar vara Pluggerz Music Fit.

Engångsöronproppar ger ett bra skydd mot fyrverkeriernas höga smällar, är prisvärda och har vanligtvis en högre dämpningsnivå än öronproppar med endast ett ljudfilter. Vid tyngre fyrverkerier, t.ex. karbid, är det lämpligt att välja hörselskydd eller öronproppar med hög dämpning, t.ex. Peltor 5XA-hörselskydd eller EAR Soft FX-öronproppar.

Öronskydd och öronproppar vid årsskiftet