Vanliga frågor

Har du någon annan fråga? Kontakta då en av våra medarbetare så svarar vi på den åt dig.

Användning av öronproppar

Om de används och underhålls på rätt sätt är öronproppar inte skadliga för örat. Du kan inte använda dem om du lider av öroninfektioner eller om du har ansamling av öronvax.

(Mjuka) öronproppar av skum 

1. Rulla öronproppen mellan ditt (rena) pekfinger och tumme så smått som möjligt.

2. Med den andra handen drar du örat uppåt och bakåt samtidigt som du placerar öronproppen tillräckligt djupt in i hörselgången.

3. Håll den i mer än en halv minut för att den ska kunna expandera utan att lossna.

Öronproppar av (duktig) silikon

1. Knåda öronproppen till en sammanhängande boll med rena fingrar.

2. För sedan in bollen i din rena och torra hörselgång och tryck försiktigt tills örat är väl förseglat.

3. Försegla endast utvändigt.

Ja, öronpropparna kan rengöras med mild tvål och varmt vatten. Du kan också köpa en rengöringsspray för att desinficera öronpropparna. Vi rekommenderar till exempel Kendal Clean för den bästa rengöringen. Efteråt ska du torka dem med en ren kökshandduk eller en näsduk. Du kan sätta i öronpropparna direkt.

Den mest dämpande öronproppen är 3M Ear Soft FX med ett SNR-värde på 39 dB! Observera att en öronpropp alltid måste sitta ordentligt i hörselgången för maximal dämpning. Om en öronpropp inte sitter ordentligt kommer den inte ens att dämpa 5 dB.

Öronproppar som skyddar hörseln har många fördelar, men det finns också vissa nackdelar med att använda öronproppar. Här är några exempel:

Bekvämlighet: Vissa personer kan tycka att det är obekvämt att bära öronproppar, särskilt om de inte passar ordentligt eller om de bärs under långa perioder. Detta kan leda till irritation eller klåda i örat eller till och med till öroninfektioner. Kontrollera därför noga om du bär öronproppar i rätt storlek och fortsätt att rengöra dina öronproppar om de inte är engångsartiklar.

Fördröjd reaktionsförmåga: Öronproppar kan också fördröja reaktionsförmågan eftersom de begränsar förmågan att höra. Detta kan vara farligt i situationer som kräver snabba reaktioner, till exempel på vägen eller på jobbet.

Även om dessa nackdelar finns är de vanligtvis begränsade och kan minskas genom att välja rätt öronproppar och använda dem på rätt sätt.

Allmänna frågor om hörselskydd

Hörselskydd är hörselskydd som du bär på öronen, snarare än i örat. Hörselskydd används vanligtvis i situationer med höga till extremt höga ljud, t.ex. på byggarbetsplatser, gräsklippare och på skjutbanan.

Hörselkåpor kan delas in i två olika typer av hörselskydd. Dessa är passivt hörselskydd och aktivt hörselskydd.

Passiva hörselskydd: Dessa hörselskydd dämpar hörseln passivt. De har en hög dämpning av ljudet och har inga ytterligare funktioner. , varje typ kan utformas med olika funktioner för att uppfylla olika behov. Passiva hörselskydd är dimensionerade så att de helt täcker dina öron och förlitar sig på fysisk isolering för att skydda dem mot kall luft (eller annat buller). Även om de inte är lika effektiva när det gäller att blockera ljud som elektroniska hörselkåpor är passiva hörselkåpor idealiska när man är utomhus under vintermånaderna eftersom de ger skydd mot kylan utan att behöva lyssna på statiska ljud.

Aktiva hörselkåpor: Detta hörselskydd skyddar ”aktivt” hörseln. Många hörselskydd har en funktion som aktivt dämpar. Öronskyddet kan till exempel skydda hörseln vid plötsliga ljud på 82 decibel eller högre. Aktiva hörselskydd är i allmänhet elektriska och har ytterligare funktioner, t.ex. en bluetooth- eller radiofunktion. Det går också att kommunicera med aktiva hörselkåpor via en mikrofon och en mottagare.