Ett vanligt och framväxande problem

Välkommen till den här sidan om tinnitus, ett tillstånd som är förknippat med ett irriterande ljud i örat som inte kommer från en extern källa. Många människor upplever dessa symtom och har svårt att hantera dem. Därför har vi skapat den här sidan för att besvara de vanligaste frågorna om tinnitus och hjälpa dig att förstå vad som händer. Oavsett om du har tinnitus eller bara vill veta mer om detta tillstånd hoppas vi att du hittar de svar du söker här.

Nedan följer de viktigaste frågorna om Tinnitus

Tinnitus är en hörselskada som oftast beskrivs som ett ringande eller surrande ljud. Hos nästan alla hörs ljudet bara på ett öra. Eftersom tinnitus oftast är subjektivt (det hörs bara av personen själv) kallas det ofta för ”ringning i öronen”. Det är förknippat med hörselnedsättning, öroninfektioner, felaktig käkläge och med mediciner som påverkar blodflödet till öronen. Tinnitus kan variera i ljudstyrka. För vissa personer låter tinnitus mjukt eller till och med omärkligt, för andra är det så högt att det stör hörseln och de dagliga aktiviteterna. Många med detta tillstånd har svårt att somna på natten på grund av det upplevda ljudet de hör.

Orsakerna till tinnitus är ofta mycket komplicerade, men experterna börjar förstå vad som kan orsaka tinnitus. Det kan vara resultatet av långvarig exponering för (för mycket) buller, samt avvikelser i hörselorganet, hjärnan eller käkleden. De flesta som drabbas har först upplevt höga och plötsliga ljud, t.ex. en fjärrstyrd explosion eller långvarig exponering för höga ljud. Eftersom hjärnan fortfarande utvecklas i tonåren och tjugoårsåldern är unga vuxna därför mer utsatta för hög musik (festivaler) än äldre åldrar. Detta kan orsaka tinnitus i denna åldersgrupp. Därefter är det mycket troligt att symtomen långsamt blir värre, men detta kan endast fastställas genom regelbundna hörseltester.

Tinnitus i öronen kan bli värre, högre eller plötsligt låta annorlunda i vissa situationer. Några saker som kan göra det värre är: högt omgivningsljud, överdriven rökning, alkohol, medicinering (inklusive vissa förkylningsmediciner eller antidepressiva medel), överdrivet koffeinintag från kaffe eller energidrycker, övervikt och högt blodtryck.

Det finns också andra interna faktorer, t.ex. åldrande, ansamling av öronvax, käkläge, stress och/eller olika allergier.

Ja och nej. En av de värsta aspekterna av tinnitus är faktiskt den mycket reella möjligheten att den aldrig kommer att försvinna. Många människor undrar om deras tillstånd någonsin kommer att upphöra, och detta är en berättigad oro. Tyvärr finns det inget enkelt svar eller känt botemedel för detta tillstånd.

Å andra sidan behöver det inte vara ett permanent tillstånd, det kan vara så enkelt som en öroninfektion och ett byte av medicinering kan räcka för att få bort det. De flesta människor vänjer sig så småningom vid det efter ett tag och tinnitusen är inte längre märkbar. I vissa fall kan en tillfällig hörselnedsättning orsaka tinnitussymtom. Ringningen orsakas av att de skadade hårcellerna växer tillbaka i en annan takt än normala hårceller.

Det finns för närvarande inget botemedel, men det finns många rapporter om att symptomen minskar eller försvinner helt och hållet med hjälp av klinisk behandling. Många patienter finner lindring av sina symtom genom att genomgå olika typer av ljudterapi, som inkluderar ljudmaskeringsapparater och hörapparater och kan omfatta. Dessutom är det lämpligt att först ta reda på orsaken till tinnitus efter en remiss eller ett samråd med en ENT-läkare (hals, näsa, öron).

Hörselnedsättning orsakad av buller beror på överdriven bullerexponering. Hörselnedsättning orsakad av buller kan uppstå gradvis eller på ett ögonblick. Oavsett vilket är det en permanent skada på innerörat. En bullernivå på 85 decibel, en dammsugare eller en genomsnittlig gräsklippare, åtta timmar om dagen fem dagar i veckan i 50 veckor kan orsaka bullerinducerad hörselskada eller hörselnedsättning.

Skillnaden med tinnitus ligger i orsaken. Den kan komma plötsligt och kan ha antingen intrinsiska eller extrinsiska motiv. Hörselnedsättning på grund av buller är ett direkt resultat av överdriven bullerexponering och underlåtenhet att använda hörselskydd.

Det finns flera övningar som du kan göra för att minska de ljud du hör. Det handlar dock bara om att minska intensiteten av tinnitus och inte om att permanent motverka tillståndet. Det finns flera terapier som kan hjälpa till att minska tinnitus. Överväg till exempel kognitiv beteendeterapi eller särskild Tinnitus Retraining-terapi. Dessutom kan sinnesfridssessioner och avslappningsövningar också verka till dess fördel. Slutligen finns det flera sjukgymnastiska övningar som kan vara effektiva. Rådgör vid behov med en fysioterapeut för detta problem.

Tyvärr finns det inget botemedel mot tinnitus, men ett antal behandlingar kan hjälpa dig att dämpa det plågsamma ljudet du hör. Du kan hjälpa till att förhindra att du får tinnitus genom att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det innebär att du tränar regelbundet, inte röker, minskar ditt alkoholintag eller slutar helt och hållet. Om du vet att du löper risk (t.ex. om du utsätts för högt buller på jobbet) bör du bära öronproppar eller andra hörselskydd, t.ex. hörselskydd.

Lider du själv av tinnitus? Läs i så fall tipsen nedan:

  • Se till att du får tillräckligt med sömn och vila. Du kan inte uppleva avslappning om du inte är utvilad!
  • Simning är en bra övning för att stärka musklerna runt öronen eller jämna ut trycket och minska tinnitus-symptomen.
  • Se till att du inte lider av stress, ångest eller depression. Endast om du är vid god psykisk hälsa är det möjligt att hantera tinnitus.
  • Leta efter lämpliga maskerande ljud.
  • Försök att hålla en normal och hälsosam vikt.
  • Undvik särskilt aspirin och smärtstillande NSAID-läkemedel (Ibuprofen och Naproxen).
  • Få tillräckligt med sömn (minst 7,5 timmar per dag).
  • Försök att konsumera mindre koffein och alkohol.
  • Lär dig att tro på det du hör. Försök att hantera tinnitus.

Flare Audio Hörselskydd

Företaget Flare Audio har lanserat en ny serie unika öronproppar: Flare Audio Calmer öronproppar. Dessa öronproppar skyddar inte din hörsel från (plötsliga) höga ljud, utan minskar ljud som kan orsaka stress. Detta gör att användaren kan fokusera bättre eftersom användaren inte är mer lätt distraherad. Dessa öronproppar verkar fungera särskilt bra för personer med överkänslighet för ljud, personer som är överkänsliga, personer med misofoni och personer med autism.

Eftersom dessa Flare-öronproppar är stressreducerande kan de eventuellt också hjälpa till att lindra tinnitus. Eftersom höga stressnivåer kan leda till att tinnitus blir svårare. I vårt sortiment hittar du olika Flare öronproppar och de är även lämpliga för små barn. Kolla in dem i vårt sortiment nu.

Flare Calmer oordopjes